Piti valita aamupalaksi subia tai itsetehtyä tuoretta leipää. Luonnollisesti tartuin jauhopussiin ja valitsin viimeksi mainitun.

Tämä syntyi niin arpomalla, että oikein harmittaa, koska onnistuivat tajuttoman hyvin. Luultavasti myös kärsivällisellä kohotuksella oli osuutta asiaan.

Mitatut elementit
5 dl vettä
1 pala hiivaa
0,5 dl öljyä

mukana myös (arvioidut aineiden määrät)
sokeria (2 tl)
suolaa (1 tl)
ruisjauhoja (6 dl)
sämpyläjauhoja (n. 4 dl)
vehnäjauhoja (koska sämppärijauhot loppuivat, alusta taikina)

- Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola, sokeri ja suurin osa jauhoista.
- Lisää öljy ja alusta taikina sopivan kimmoisaksi
- Anna kohota rauhassa (tiskaa edellisen illan tiskivuori)
- Lämmitä uuni 225 asteeseen
- Kun uuni lämpiää leivo taikinasta joko sämppyjä tai leipiä.
- Anna kohota pellillä vielä
- Valelin vedellä ennen uuniin menoa.
- Uunissa ehkä 10 minuuttia, tarkkaile tilanteen kehittymistä.

 

(Sämpylöiden päällä myös sesamin ja unikon siemeniä)

(Leipään kannattaa painella haarukalla reikiä)